Top

Advertentie

0
0,00 EUR

Een handicap registreren

Om een handicap te registreren hoeft u geen lid te zijn van een fysieke golfclub. Er zijn virtuele golfclubs waar u zichzelf bij aan kunt sluiten om een handicap te registreren of u maakt gebruik van de golfclubs die registraties uitvoeren voor niet-leden. Golfclubs die uw handicap registreren betalen een vast bedrag aan de NGF voor de handicapregistratie. Het is daardoor niet mogelijk om zonder een (virtuele)golfclub een handicap te registreren.

Word lid van onze virtuele golfclub

Vind een locatie voor handicapregistratie in uw buurt

Uw eerste handicap registreren

Golfweetje!

Fore komt van 'fore-caddies', caddies die voorop liepen om de bal niet te verliezen. Bij een inkomende bal werd verkort 'FORE' geroepen.

Uw eerste handicap haalt u met het behalen van uw praktisch examen. Het lopen van uw eerste qualifying kaart doet u samen met een erkende marker, iemand met minimaal handicap 54. U speelt uw q-kaart met exact handicap 54. In het clubhuis kunt u zien met welke playing handicap u de golfbaan mag spelen. Dit kan betekenen dat u meer slagen krijgt dan 54. Aan het einde van de ronde telt u de stableford punten en bij minimaal 36 punten over 18 holes of 18 punten over 9 holes heeft u uw eerste handicap gehaald!

Voorbeeld:: U speelt 18 holes met exact handicap 54, maar de playing handicap is 58. Dit betekent dat u over alle holes 3 extra slagen krijgt boven PAR en op de vier moeilijkste holes krijgt u 4 extra slagen boven PAR. U rekent na de ronde uit hoeveel stablefordpunten u heeft en u komt op een totaalscore van 39 punten. Dit betekent dat u drie punten meer heeft gehaald dan uw handicap. Omdat u handicap 54 heeft, valt u in de handicapcategorie 6 en dat betekent dat u voor elk punt boven de 36 punten u een heel punt in handicap zakt. In dit geval zakt u handicap dus met drie punten en is uw eerste geregistreerde handicap 51.

Vergeet niet om de scorekaart in te leveren bij de handicapcommissie en/of in te voeren in de computer van uw golfclub!

Qualifying kaarten moeten gespeeld worden onder Handicap Condities (voorheen Qualifying Condities).

Tips bij het invullen van een qualifying kaart

Een kleine fout op de scorekaart kan betekenen dat u gediskwalificeerd wordt. Het is daarom erg belangrijk om op de volgende zaken te letten voordat u de scorekaart inlevert bij de wedstrijdcommissie en/of handicapcommissie.

 1. Vul de naam en/of lidcode van uzelf en uw marker in,
 2. Vul uw exact handicap en playing handicap in,
 3. Geef aan vanaf welke tee u speelt,
 4. Zorg dat uw scores kloppen, controleer samen met uw marker alle scores aan het einde van de ronde,
 5. Noteer achter de scores de stablefordpunten (indien van toepassing),
 6. Noteer uw resultaat bovenin het bestemde vierkant,
 7. Speler en marker moeten de scorekaart ondertekenen, hiermee gaat u beide akkoord met de ingevulde gegevens.

Is de regel van 3 Qualifying kaarten voor een EGA-handicap nog van toepassing?

Door de introductie van het 9-Stappenplan zal een beginnende golfer via de Golfbaanpermissie vanzelf bij een EGA-handicap uitkomen. Daardoor is het niet meer noodzakelijk om drie Qualifying kaarten te lopen voordat u een EGA-handicap krijgt. Door het volgen van het 9-stappenplan gaat men er vanuit dat u op een niveau van handicap 54 speelt. Om die reden hoeft u dit niet nog eens te bewijzen met drie verschillende scorekaarten en volstaat een scorekaart waarbij u minimaal 36 punten heeft gehaald.

Handicap Condities

Om een gespeelde ronde te laten meetellen voor hadicapdoeleinden moet aan de Handicap Condities worden voldaan;

 1. De ronde wordt gespeeld over een door de NGF gemeten golfbaan met een gemeten lengte van minimaal 2.750 meter over 18 holes of 1.375 meter over 9 holes, tenzij de NGF dispensatie heeft verleend volgens Appendix III Reglement Clubhandicap 54,
 2. De golfbaan heeft een officiële Course en Slope Rating van de NGF,
 3. De lengte van de te spelen golfbaan verschilt niet meer dan 100 meter over 18 holes of 50 meter over 9 holes met de lengte van de gemeten baan (werkzaamheden kunnen dit beïnvloeden),
 4. De golfregels zoals vastgesteld door de R&A Rules Limited en de Plaatselijke Regels van de golfclub zijn van kracht,
 5. Er wordt gespeeld met volledige handicap verrekening,
 6. De ronde golf wordt gespeeld onder toezicht van een marker.
Advertentie