Golf en gezondheid: tips voor training en warming-up
Golf is gezond! In een Zweeds onderzoek, 2008 in Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, is gebleken dat golfers een tot wel 5 jaar hogere levensverwachting hebben. De uitkomst van dit onderzoek onder zo'n 300.000 golfers is volgens de onderzoekers niet helemaal een verrassing. Verschillende aspecten van het spel staan bekend om het positieve effect op gezondheid.
Tijdens een ronde golf van 18 holes bent u gemiddeld 4 tot 5 uur buiten waarin u in een vlotte pas tussen de zeven en acht kilometer aflegt. Een bijkomende positieve factor van golf is de mogelijkheid om golf tot op een late leeftijd te blijven spelen. De positieve sociale en psychologische aspecten van golf hebben daarnaast ook een goede invloed op de gezondheid van een mens. Misschien niet geheel onverwacht, bleek dat hoe lager de handicap, hoe hoger de levensverwachting. Nog een goede reden om te blijven oefenen voor een lage handicap dus!
Trainen van de fysieke beweging
Golfweetje!
Wist u dat een golfer (man) 1.400 calorieën verbrandt tijdens 18 holes met de golftas op de rug? In een buggy is dit rond de 800.
Tijdens een golfswing zijn er heel wat spieren in uw lichaam actief. Dit zijn veelal spieren die in de dagelijkse bezigheden niet (intensief) worden gebruikt. Om uw swing en fysieke gesteldheid in optimale conditie te houden, is het raadzaam deze spieren te trainen op kracht en lenigheid. Uw uithoudingsvermogen speelt ook een belangrijke rol in een ronde golf en logischerwijs geldt hoe vaker hoe golft, hoe beter uw uithoudingsvermogen wordt. Als uw uithoudingsvermogen niet toereikend is, zult u dit merken in uw swing tijdens de ronde golf. Belangrijk bij golf is om altijd goed te letten op uw lichaam. Probeer uw lichaam niet te forceren en zodra u ergens last van heeft, raadpleeg dan een huisarts, fysiotherapeut of uw golfprofessional. Uw golfprofessional kan u misschien niet helpen om uw klacht te verhelpen, maar door uw houding en swing te bekijken kan de professional wellicht in de toekomst klachten voorkomen.
De NGF heeft een trainingsprogramma gepubliceerd bestaande uit 12 lessen. U kunt deze online bekijken.
Het voordeel van een warming-up bij golf
Wie kent het niet? Na aankomst op de golfclub beperkt uw warming-up zich tot het wegslaan van een mandje golfballen op de driving-range en de wandeling van uw auto naar hole 1. Een goede warming-up is essentieel voor een goede prestatie, ook in golf. Een golfprofessional zorgt ervoor dat de spieren warm en soepel zijn bij het betreden van hole 1 om vanaf het begin een topprestatie te kunnen leveren.
Het resultaat van een beperkte warming-up is vaak te merken aan een niet constant spel op de eerste 3 tot 5 holes met als effect een slechter eindresultaat dan nodig. Met een kleine aanpassing in uw routine kunt u zorgen voor een aangenamer begin van uw ronde golf met een beter resultaat als effect.
Snelle warming-up voor golf in 5 stappen
Een warming-up bij golf bestaat uit meer dan uw spieren rekken en opwarmen. Zeker als u op een onbekende golfbaan speelt, is het ook het moment om de green te verkennen. Putten is ongeveer 43% van het golfspel!
1. Neem voldoende tijd bij aankomst
Neem voldoende tijd om uw zaken te regelen voordat u begint met uw ronde golf. Door vanaf het begin af aan een rustig tempo aan te houden, bepaalt u in grote mate uw speeltempo. Een opgejaagd speeltempo heeft een negatief resultaat op uw golfspel.
2. Verken de putting green
Duur: 10 minuten
Putten is de rustigste en meest gecontroleerde slag in golf. Het heeft daardoor geen zin om eerst naar de driving-range te gaan om daarna 10 tot 15 minuten weer 'koud' te worden op de putting green. Het doel van het putten is om de green te verkennen, welk tempo heeft de green en hoe rollen de golfballen. Begin eerst met een aantal lange putts van ongeveer 10 meter om de snelheid van de green te bepalen. Maak daarna een aantal putts tussen 1 en 3 meter om te eindigen met een aantal putts van 30 centimeter.
Tip: Door de lange putts niet op een hole te mikken, maar richting een marker of een muntstuk, zorgt u ervoor dat u geen putts "mist" en dat de hole na deze oefening groter lijkt. Door de putts op 30 centimeter van de hole wel in een hole te putten, gaat u met een goed gevoel van de green.
3. Verken de putting green met chips
Duur: 5 minuten
Chippen rondom de green zorgt voor een nog intesievere verkenning van de green. Met chips bepaalt u de hardheid van de green en hoe de golfballen daardoor uitrollen. Een golfbal rolt over het algemeen verder op een harde green dan een zachte green. Door deze oefening weet u beter te bepalen wat voor slag u moet maken en waar u de golfbal het beste op de green kan laten landen.
4. Doe een (kleine) warming-up voor de volle swing
Duur: 2 minuten
Een warming-up bestaat uit het stretchen van de spieren om deze soepel en warm te maken. Bekijk voor een voorbeeld de video van John Woof:
Snelle warming-up voor een ronde golf
5. Afsluiting van de warming-up
Als afsluiting van de warming-up kunt u nog een aantal losse swings maken met de golfclub van uw keuze voor de eerste afslag. Probeer ervoor te zorgen dat u uw eerste bal niet te lang na uw warming-up slaat.
Deze routine met een warming-up in een rustig tempo zorgt ervoor dat u ontspannen en soepel op uw eerste hole aankomt en u zult merken dat uw eindresultaat hier ook van profiteert.