Top

Advertentie

0
0,00 EUR

Nieuwsoverzicht Startende Golfers

5 tips om tekenbeten tijdens golf te voorkomen 09 april 2016

Tekenbeten worden een steeds groter probleem in Nederland, ook tijdens het golfen. In de laatste 10 jaar is het aantal tekenbeten verdubbeld en het gevaar van de ziekte van Lyme ligt op de loer. Niet iedereen is zich bewust van het feit dat een tekenbeet vrijwel overal op te lopen is; in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Precies de gebieden waar de meeste golfterreinen uit bestaan.

Met de volgende 5 tips kunt u de kans op een tekenbeet en/of een infectie met de ziekte van Lyme een stuk verkleinen.

Tekenfabel!

Waarschijnlijk een fabel dat teken uit bomen vallen. Teken verblijven onder een meter boven de grond en kunnen niet vliegen of springen.

Hoe gaat een teek te werk?

Teken reageren op mensen en dieren, zij weten hun gastheren op te sporen door het verhoogde koolzuurgehalte in de uitademingslucht, lichaamswarmte, verspreiding van geuren, verandering van lichtinval of een combinatie ervan. Zittend op o.a. grassprieten tot 1 meter hoogte, struiken en kreupelhout klemmen zij zich vast aan een voorbijganger. Zodra dit gelukt is, gaan ze op zoek naar een warm en vochtig plekje; achter de oren, in de liezen, knieholtes of oksels. Op dit plekje bijten de teken zich vast in de huid en zuigen zij zich vol met bloed. Een tekenbeet is vrijwel gevoelloos en daardoor kan het voorkomen dat een teek dagen ongemerkt op iemands huid zit.

Het risico en de symptomen van de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme kan opgelopen worden door een beet van een met de Borrelia-bacterie besmette teek. Uit een laatste onderzoek in Nederland bleek dat 23,6% van de teken geïnfecteerd is met deze infectie. Indien niet tijdig gediagnosticeerd en behandeld, kan de ziekte van Lyme een ernstige, invaliderende en chronische ziekte worden.

Bij een infectie met de Borrelia-bacterie kan op de plaats van de tekenbeet dagen tot weken erna een rode plek ontstaan, die geleidelijk groter wordt en vaak centraal verbleekt, zodat een ring ontstaat. Deze 'schietschijf' kan soms ook uitsluitend uit een ronde of ovale rode plek bestaan. Niet iedereen die besmet raakt, krijgt een ring of ovale uitslag. Het is daarom niet vanzelfsprekend dat u geen ziekte van Lyme heeft als u geen ring op de huid heeft. Andere symptomen van een infectie met de ziekte van Lyme zijn griepachtige klachten, zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijnen en vermoeidheid.

Het is erg belangrijk om een tekenbeet zo snel en secuur mogelijk te verwijderen. Hoe langer een geïnfecteerde teek vastzit, hoe groter de kans op een infectie. In de eerste 24 uur van de beet is de overdracht van infecties relatief klein.

Bekijk de promo van de handige tekenbeetapp van het RIVM

5 Tips om een tekenbeet en een infectie te voorkomen

Tekenfabel!

Een teek hoeft niet op een draaiende manier verwijderd te worden. U kunt het beste de teek langzaam en recht uit de huid trekken.

1. Draag de juiste kleding

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het handig om de volgende tips te gebruiken bij uw kledingkeuze. Draag sluitende kleding en bedek het hoofd met een petje. Het is ook raadzaam om een lange broek te dragen met daaronder dichte schoenen en hoge sokken en stop een shirt met lange mouwen in uw broek. Hiermee verkleint u het contact met teken aanzienlijk.

2. Voorkom contact met teken

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch kunt u het contact met teken tijdens het golfen verkleinen. Probeer tijdens het golfen zoveel mogelijk op stukken te lopen waar het gras kort is en probeer struiken, bomen en dergelijken zoveel mogelijk te ontwijken. Jammer genoeg worden er tijdens golf ook slices en hooks geslagen dus het is niet altijd te voorkomen dat u eerder genoemde gebieden kan ontwijken. Toch kunt u door iets meer op te letten waar u loopt de kans op contact met teken tot het minimale beperken.

3. Gebruik anti-tekenmiddelen

Het gebruik van DEET 40% (verkrijgbaar bij apotheek of drogist) is aan te bevelen als u gebieden betreedt waar de kans op teken groot is. Het schijnt dat tea tree olie teken ook afschrikt. Daarnaast kunt u ook geïmpregneerde kleding tegen teken aanschaffen.

4. Controleer uw lichaam op teken

Na een ronde golf is het erg verstandig om uzelf te controleren op tekenbeten. Teken gaan op warme, vochtige plekken zitten en met name op plekken zoals knieholtes, tussen de tenen, in de bilspleet, onder de oksels, achter de oren en op de haarlijn. Door een douche te nemen kunnen nog loszittende teken van het lichaam gespoeld worden.

5. Verwijder een teek snel en secuur

U kunt een pincet gebruiken om een teek te verwijderen. In alle gevallen moet de teek zo dicht mogelijk op de huid worden vastgepakt bij de kop van de teek, waarbij er niet in het achterlichaam van de teek mag worden geknepen. Er mag ook niet aan het achterlichaam worden getrokken, want dan kan de teek in tweeën scheuren.

U verwijdert de teek door deze recht uit de huid te trekken in dezelfde richting als de richting van de beet. Meestal is dit niet loodrecht op de huid, maar een klein beetje schuin. Ontsmet de beet daarna met alcohol of jodium en was uw handen goed.

Verwijder een teek binnen 24 uur om de kans op een infectie te minimaliseren.

Als alternatief kunt u ook gebruikmaken van een speciale tekenverwijderaar in het formaat van een bankpas. Daardoor is deze eenvoudig bij u te dragen en altijd voor handen.

Bestel online een tekenverwijderaar

Hoe moet je een tekenbeet verwijderen?

Wat moet je doen bij een tekenbeet?

Gebruik onderstaande illustratie om een goede keuze te maken.

Wat moet je doen bij een tekenbeet?
Advertentie