Top

Advertentie

0
0,00 EUR

Praktisch deel van het GVB-examen

Met het praktische deel van het GVB-examen wordt bepaald of uw spelniveau voldoende is voor Clubhandicap 54 (GVB). Het praktische deel van het golfexamen kunt u pas afleggen, nadat u een golfbaanpermissie heeft gehaald en het golfregelexamen heeft gehaald.

Wat houdt het praktisch examen in?

Het praktisch deel van het GVB-examen kunt u behalen door een zogenaamde Qualifying kaart in te leveren. Deze Q-kaart, in de volksmond, moet gespeeld worden onder handicap condities over 9 of 18 holes van een zelf te kiezen kleur tee. U speelt deze ronde golf met Clubhandicap 54 en met een marker die minimaal het golfregelexamen succesvol heeft afgerond. In deze ronde golf van 9 of 18 holes moet u minimaal 18 respectievelijk 36 punten scoren om uw GVB-examen te halen. Aan het einde van de ronde laat u de Qualifying kaart ondertekenen door uw marker en kunt u de score laten registreren voor uw Clubhandicap.

Hoe doorloopt u het praktische deel van het golfexamen?

Golfweetje!

Waarom 18 holes? De Schotten namen na elke hole 1 slokje Whisky uit hun heupflacon. Na 18 holes was deze op!

Voordat u begint aan uw 9 of 18 holes ronde controleert u in het clubhuis welke Playing Handicap u heeft voor de gekozen kleur tee en aantal holes. In het clubhuis hangt de Playing Handicap Tabel waarop u precies kunt zien wat uw Playing Handicap is. U speelt de ronde golf met een marker naar eigen keuze die minimaal Clubhandicap 54 heeft. Aan het einde van de ronde golf rekent u uit hoeveel punten u heeft gehaald. Bij een 9-holes ronde moet u minimaal 18 punten halen om uw Clubhandicap te halen. Over de andere 9 holes ontvangt u automatisch 18 punten waardoor uw totaalscore 36 of meer punten wordt. Bij een 18-holes ronde dient u minimaal 36 punten te halen om uw Clubhandicap te halen. Deze scorekaart levert u in bij de Handicapcommissie van uw golfclub of u voert de resultaten in via de computer op uw golfclub en levert de scorekaart in waar de Qualifying kaart is geregistreerd. De scorekaart dient altijd ondertekend ingeleverd te worden.

Wat gebeurt er als ik meer dan 36 punten in totaal heb gehaald?

U heeft meer dan 36 punten totaal gehaald? Gefeliciteerd! U verlaagt nu namelijk meteen uw Clubhandicap. Voor elk punt dat u boven de 36 scoort, verlaagt u uw Clubhandicap met 1 punt. Deze regel is van toepassing totdat u Clubhandicap 37 passeert. Op dat moment gaan de EGA-handicapregels tellen. Meer informatie over de transitie van Clubhandicap en EGA-handicap leest u bij een handicap registreren.

Een voorbeeld: U heeft over 9 holes 21 punten gehaald. U ontvangt over de andere 9 holes automatisch 18 punten. Uw totaalscore wordt in dit geval 21+18=39. U heeft dus 3 punten meer gehaald dan 36 en dat betekent dat u uw Clubhandicap direct verlaagd naar Clubhandicap 51. Want voor elk punt boven de 36 geldt dat u 1 punt zakt met uw Clubhandicap.

Geen golfclublid en toch een Clubhandicap 54 (GVB) registreren?

Ook voor de vrije golfers is het mogelijk om een Clubhandicap 54 (GVB) te halen. Sinds 1 april 2013 is het niet meer mogelijk om dit via Stichting Golfsport te doen. Registratie kunt u nu laten plaatsvinden bij golfclubs die registraties uitvoeren voor niet-leden en bij virtuele golfclubs. Via onze directory voor golfbanen kunt u golfbanen met handicapregistratie eenvoudig in uw buurt zoeken.

Het is ook mogelijk om lid te worden van Startende Golfers Golfclub. Met een lidmaatschap van deze virtuele golfclub kunt u uw handicap online via uw computer of mobiele apparaat registreren.

Wat is er met de Vaardigheidstest en Proeve van Bekwaamheid gebeurd?

De Vaardigheidstest en de Proeve van Bekwaamheid zijn vervangen door het huidige praktische deel van het GVB-examen. Deze twee praktijkexamens werden vaak als stressvol ervaren. Door voortaan alleen nog een Qualifying kaart te hoeven lopen, hoopt de NGF dat plezier in de golfsport meer centraal zal staan.

Advertentie