Top

Advertentie

0
0,00 EUR

Het 9-Stappenplan om te starten met golfen

Met het 9-Stappenplan heeft u een methodiek voorhanden waarbij u zelf bepaalt hoe u zichzelf wil ontwikkelen in de golfsport. Met stap 1 tot en met 3 kunt u het plezier van golf beleven. Voor de golfers met meer ambitie kan het 9-Stappenplan verder gevolgd worden en onder begeleiding van de golfprofessional kunt u een lagere handicap halen.

De weg naar Handicap 54 (GVB)

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar om te leren golfen is het volgen van golflessen sterk aanbevolen. Het 9-Stappenplan is ontwikkeld om golfers op de meest efficiƫnte wijze te begeleiden naar een bepaald doel, zoals een golfbaanpermissie, handicap 54 (GVB) of een lagere WHS-handicap. Beginnen met golfen doet u met de eerste drie stappen van het 9-Stappenplan.

In de eerste stap haalt u een golfbaanpermissie waarmee u op de golfbaan waar u de baanpermissie heeft gehaald kunt golfen. Met deze golfbaanpermissie kunt u ervaring opdoen op de golfbaan en zult u met name bekend raken met de gedragsregels(etiquette). Vanaf handicap 54 (GVB) kunt u vrijwel op alle golfbanen in Nederland spelen en meedoen aan wedstrijden, voor deze stap dient u een theoretisch examen af te leggen en aantonen met een ronde golf dat u het niveau van handicap 54 onder de knie heeft.

Waarom een golfexamen?

Omdat veel golfclubs minimaal een handicap 54 (GVB) vragen, verlangen ze indirect dat u een bepaald niveau heeft en dat u de basisregels en de gedragdsregels van golf kent. Gedragsregels vormen een belangrijk onderdeel van de golfsport en zorgen ervoor dat iedereen vlot, zonder ergernis en veilig door de baan kan gaan. Het zogenaamde "slow-play" veroorzaakt namelijk de meeste ergernis op de golfbaan en kan verholpen worden door het gebruik van ready golf. De golfregels en de gedragsregels worden getoetst met het golfregelexamen. Uw techniek en tactische vaardigheden worden getoetst door het lopen van een qualifying kaart met een marker naar eigen keuze.

Wat houdt het golfexamen in?

Het golfexamen bestaat uit de volgende onderdelen.

  1. Golfbaanpermissie
  2. Handicap 54 (GVB)
  3. Golfregelexamen
  4. Praktisch examen; oftewel een qualifying scorekaart
  5. Golfexamen voor de jeugd
  6. Locaties om het GVB-examen te halen

Uit welke stappen bestaat het 9-Stappenplan?

Stap 1 - Golfbaanpermissie

Stap 1 NGF 9-Stappenplan

U leert de basisbeginselen van golf die bestaan uit techniek en etiquette. Met deze basis bent u in staat om op een veilige en plezierige manier baanervaring op te doen en kennis te maken met de omgeving op de golfbaan. U leert hoe u zelf kunt oefenen en hoe u aan uw fysieke voorbereiding kunt werken. Fairplay binnen de golfsport staat hoog in het vaandel.

Stap 2 - Handicap 54 (GVB)

Stap 2 NGF 9-Stappenplan

Aan het einde van deze stap kunt u spelen op de golfbaan volgens de etiquette en golfregels die voor beginnende golfers belangrijk zijn. Door ervaringsgericht te leren, maakt u kennis met de golfsport. Door te oefenen op de driving range, putting green en in de bunker leert u ook waar u staat in uw ontwikkeling.

Stap 3 - Naar handicap 36

Stap 3 NGF 9-Stappenplan

Door het gebruik van verschillende golfclubs uit uw golftas zult u merken dat u meer lengte in uw slagen krijgt. De beleving op de golfbaan wordt vergroot door actief te spelen. U zult meer inzicht krijgen in uw eigen spel zodat u holes slimmer speelt. U blijft zich ontwikkelen op weg naar een grotere succesbeleving.

Stap 4 - Naar handicap 28

Stap 4 NGF 9-Stappenplan

In deze fase zal uw niveau verbeteren doordat het spel constanter wordt bij lange slagen maar ook rondom de green. Spelen op de golfbaan wordt steeds comfortabeler voor u, wat een positieve uitwerking heeft op uw spel. U krijgt meer behoefte om deel te nemen aan wedstrijden en het aantal bogeys en double bogeys neemt af.

Stap 5 - Naar handicap 20

Stap 5 NGF 9-Stappenplan

In deze stap zult u bewustere clubkeuzes maken vanaf de tee en rond de green. Door mee te doen aan wedstrijden, zal uw ervaring op het gebied van course management, tactiek en kennis van de golfregels vergroot worden. U zoekt medespelers om ook buiten de baan te werken aan het golfspel. Oefenen doet u met zijn allen en u vraagt zich af tot waar uw ambitie gaat.

Stap 6 - Naar handicap 15

Stap 6 NGF 9-Stappenplan

Dit is het breekpunt! Voor deze categorie golfers gaan strategie en slagen binnen 100 meter van de hole een grotere rol spelen. Wedstrijden en competitie zorgen ervoor dat u het presteren onder druk proeft. Langzamerhand zet u de puntjes op de i en u bent regelmatig te vinden op de oefenfaciliteiten.

Stap 7 - Naar handicap 9,9

Stap 7 NGF 9-Stappenplan

U bent hard op weg naar een single handicap; een mijlpaal! Om deze mijlpaal te halen, zult u werken aan het verkleinen van de foutmarge en het verbeteren van de slagen binnen 50 meter van de green. U bent gedreven aan het trainen en u ontwikkelt een goede, vaste routine zodat uw resultaat meer voorspelbaar wordt. U zult uw successen vieren!

Stap 8 - Naar handicap 4,4

Stap 8 NGF 9-Stappenplan

U bent inmiddels een zeer intensieve golfer geworden. In deze stap gaat het om het korte spel. Het oplossen van lastige situaties vormt voor u de uitdaging. U bent actief bezig uw golfspel steeds te verbeteren en te ontwikkelen. Tevens zijn wedstrijden een enorme ervaring op het mentale vlak. U traint gestructureerd volgens een plan dat u samen met de golfprofessional heeft opgesteld.

Stap 9 - Naar handicap 0

Stap 9 NGF 9-Stappenplan

Kritisch op uzelf en oog voor detail, dat zijn uw kenmerken in deze fase. U verfijnt uw techniek en ontwikkelt uw mentale en fysieke vaardigheden tot een hoogtepunt. Waar eindigt voor u het succes? U denkt erover om nationale en internationale wedstrijden te spelen en u bent zorgvuldig in het bepalen van de wedstrijden waar u wilt pieken.

Advertentie