Top

Advertentie

0
0,00 EUR

Handicap onderhouden

U heeft uw eerste EGA-Handicap gehaald? Gefeliciteerd! Vanaf nu kunt u uw handicap verlagen of verhogen. Het handicapsysteem is in 6 categorie├źn onderverdeeld waardoor het verlagen en het verhogen van de handicap niet altijd precies hetzelfde gaat.

Handicap verlagen (of verhogen)

Met Qualifying Scorekaarten kunt u uw handicap verlagen. Deze moeten gespeeld worden onder de Handicap Condities. U moet de volgende stappen volgen om een scorekaart op de juiste manier te lopen.

Stap 1.
Op elke golfbaan is een Playing Handicap Tabel waar u een Playing Handicap kunt vinden bij uw Exact Handicap. Gebruik de Playing Handicap om de score van uw scorekaart te bepalen na de ronde.
Stap 2.
Zorg ervoor dat u en uw erkende marker (golfer met minimaal handicap 54) de scorekaart ondertekenen. Op de scorekaart noteert u het aantal punten dat u heeft gehaald.
Stap 3.
Om uw nieuwe Exact Handicap te bepalen, gebruikt u de tabel hieronder waarin de bufferzones te vinden zijn. Als uw score in de bufferzone valt, verandert er niks aan uw handicap. Als u een score heeft gehaald die hoger is dan de buffer dan zal uw handicap lager worden, heeft u een score gehaald beneden uw buffer dan zal uw handicap hoger worden. De nieuwe handicap gaat meteen na uw ronde in.

Qualifying scorekaarten uit het buitenland

Als u een Q-kaart loopt in een land dat is aangesloten bij de EGA, dan kunt u deze scorekaart gebruiken voor uw handicapregistratie. De wijze waarop u een scorekaart in het buitenland loopt, is vrijwel identiek als in Nederland. Het is alleen erg belangrijk dat u controleert of een golfbaan aangesloten is bij een buitenlandse Federatie in een EGA-land. Daarnaast moet de golfbaan officieel gemeten zijn en een course en slope rating hebben. Net zoals in Nederland moet de scorekaart worden voorzien van een sticker of een stempel van de golfbaan om hiermee aan te geven dat u de scorekaart onder qualifying condities heeft gespeeld.

Een buitenlandse scorekaart dient fysiek ingeleverd te worden bij uw thuisclub of online ingevoerd te worden bij uw virtuele golfclub. Voor uitgebreide informatie over dit onderwerp, kunt u het volgende artikel bekijken: Scorekaarten in het buitenland geldig voor handicap.

Bufferzone handicap

Een score onder de buffer zorgt voor een verhoging van de handicap zoals gegeven in de tabel bufferzone handicap. Uw handicap zal dus maximaal 0,1 of 0,2 punt stijgen als u uw buffer niet haalt. Bij een score boven de buffer geldt de verhoging per punt boven uw bufferzone. Een handicap verlagen gaat daardoor sneller dan een handicap verhogen en een paar slechte scores zullen uw handicap niet drastisch verhogen.

Een rekenvoorbeeld. U heeft handicap 11,6 en valt daarmee in handicapcategorie 3. U heeft 39 Stablefordpunten gehaald tijdens 18 holes, dit zijn drie punten meer dan uw buffer. In dit geval zal uw handicap als volgt dalen. Eerst daalt uw handicap met 0,3 punt naar 11,3. Op dit moment is uw handicap in handicapcategorie 2 waardoor u nog 2 * 0,2 = 0,4 handicappunten zal zakken naar 10,9.

HCP categorieEGA Exact HCPBufferzone
(18 holes)
Bufferzone
(9 holes)
Verhoging / Verlaging
1plus - 4,435 - 36n.v.t.0,1/0,1
24,5 - 11,434 - 3635 - 360,1/0,2
311,5 - 18,433 - 3635 - 360,1/0,3
418,5 - 26,432 - 3634 - 360,1/0,4
526,5 - 36,031 - 3633 - 360,1/0,5
637,0 - 54,0---/1

Actieve en inactieve handicap

Sinds 2016 bestaat een inactieve handicap niet meer. Alle handicaps zullen automatisch actief zijn ongeacht de hoeveelheid scorekaarten die worden ingeleverd. U kunt dus ook na een inactief golfjaar het jaar erop meteen weer meedoen aan wedstrijden en dergelijken. Met deze nieuwe regel komt het sterretje (*) achter uw handicap op de NGF-pas ook te vervallen. Om uw speelsterkte zo goed mogelijk weer te geven, wordt het advies gegeven om zoveel mogelijk q-kaarten te lopen als u speelt. U zult zeker bij wedstrijden meer voordeel hebben als u een handicap hebt die uw speelsterkte goed weergeeft.

Advertentie