Top

Advertentie

0
0,00 EUR

Nieuwsoverzicht Startende Golfers

De beste tips voor het winterweer 26 november 2015

We hebben dit jaar extra lang kunnen genieten van het warme weer in het najaar, maar het lijkt alsof de winter nu echt in aantocht is. Om die reden geven wij u graag tips die nuttig kunnen zijn tijdens de koude en natte periode van de winter.

Toxandria Winter

Eerste winterdag op Golfbaan Toxandria in de buurt van Breda

Tips voor het spelen tijdens koude en natte weersomstandigheden

1. Draag meerdere lagen kleding

Misschien de meest voor de hand liggende tip is het zorgen voor meerdere lagen kleding. Waarom? De beste isolatie is (stilstaande) lucht. Lucht is een zeer slechte geleider en daardoor transporteert stilstaande lucht vrijwel geen warmte of kou. Het dragen van meerdere lagen kleding zorgt ervoor dat lucht zich verzamelt tussen de kledinglagen en tussen de vezels van iedere laag textiel. Om ervoor te zorgen dat de lucht niet teveel in beweging komt, zou een ouderwetse, waterdichte oliejas ideaal zijn. Zo een jas zorgt er alleen ook voor dat er geen ventilatie is en hierdoor blijft vocht in de kledinglagen hangen. Dit is meteen de reden waarom deze kledinglagen ook goed moeten ventileren; vochtige kleding zorgt ervoor dat u het sneller koud krijgt. Het vocht neemt de plaats in van lucht en in tegenstelling tot lucht geleidt vocht warmte en kou erg goed. U verliest uw warmte dus snel aan de omgeving.

Sportmerken ontwikkelen al jaren kleding die de natuurkundige eigenschappen op de best mogelijke manier gebruiken of tegengaan. Dit betekent dat deze kleding van lichtgewicht textiel bestaat, er wordt gezorgd voor een optimale isolatie (bijvoorbeeld door het gebruik van windstoppers) en er wordt gezorgd voor goede ventilatie door middel van ademend textiel. Bij golf is bewegingsvrijheid ook een zeer belangrijk aspect, ook daar wordt veel rekening mee gehouden bij de ontwikkeling van golfkleding.

2. Bescherm uw handen tegen de kou

Handen hebben het snel koud en dat komt doordat ze vrijwel altijd onbeschermd zijn. De meest voorkomende oorzaak hiervoor is een slechte bloedcirculatie. Door de lage temperaturen zal ons bloed sneller stollen en wordt de bloedcirculatie minder vlot. Bij zeer lage temperaturen kunnen handen gevoelloos en stijf aanvoelen. Uw grip lijdt hieronder en uw slagen uiteindelijk ook. Dus hoe kunt u uw handen tijdens het lopen warm houden?

  1. Gebruik handwarmers,
  2. Draag handschoenen,
  3. Wrijf de handen flink over elkaar, totdat ze warmer aanvoelen,
  4. Masseer de vingers, zodat de bloedcirculatie wordt bevorderd,
  5. Maak gebruik van Hotpacks die 8 uur warmte genereren.

Nog een tip: draag uw handwarmers of handschoenen voordat u koude handen heeft. Kleding verwarmt niet, maar uw eigen lichaam moet voor de warmte zorgen. Als uw handen al koud zijn voordat u handschoenen of een handwarmer aandoet, duurt het erg lang voordat uw handen weer op temperatuur zijn.

3. Bescherm uw hoofd

Het menselijk lichaam verliest een groot deel van haar warmte door straling. Eerder hebben we al aangegeven hoe belangrijk isolerende kleding is. De hersenen in het hoofd behoren tot de warme kern en moeten zodanig van warm bloed voorzien worden. Het hoofd is daarom verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het totale warmteverlies. Het dragen van een muts of ander hoofddeksel wordt vaak onderschat, maar u kunt zien dat het erg belangrijk is.

4. Bescherm uzelf tegen vocht

Het is al eerder aan bod gekomen, maar goede maatregelen tegen vocht zorgen er uiteindelijk voor dat u beter presteert. Vocht zorgt voor een sterke geleiding van warmte en u raakt meer warmte kwijt aan de omgeving dan u produceert, uw lichaamstemperatuur zal dalen. De vermoeidheid neemt daardoor toe, waardoor u nog minder in staat bent warmte te produceren en te presteren. Waterbestendige kleding en een paraplu kunnen ervoor zorgen dat u deze verschijnselen kunt voorkomen.

Conclusie

Een goede voorbereiding is het halve werk, en zo werkt dit ook bij het spelen in koude en natte omstandigheden. Sterke afkoeling van het lichaam zal ervoor zorgen dat u minder goed presteert. Goede voorbereidingen zorgen voor een lekker warm gevoel en voor meer plezier tijdens het golfen in de winter!

Speciaal voor deze omstandigheden hebben we de collectie in de webwinkel vernieuwd met producten waarvan wij denken dat u de meeste profijt zult hebben op de golfbaan.

Webshop Startende Golfers

Advertentie