Top

Advertentie

0
0,00 EUR

Nieuwsoverzicht Startende Golfers

Wijzigingen EGA-handicapsysteem 2016 14 januari 2016

Ook het EGA-handicapsysteem wordt elke vier jaar herzien. De wijzigingen gaan per 1 januari 2016 in. De aangepaste regels voor het EGA-handicapsysteem geven de indruk dat de samenwerkende EGA-handicaplanden golf toegankelijker en eenvoudiger willen maken. Dit wordt bereikt door de EGA-handicap uit te breiden naar handicap 54 en door het verdwijnen van een 'actieve' of 'inactieve' handicap. Deze wijzigingen zorgen ervoor dat ook mensen met beperkte tijd het volwaardige golfspel kunnen uitoefenen. Hieronder volgen alle wijzigingen inclusief een korte toelichting.

EGA-handicap nu ook voor handicaps 54-37

Tot eind 2015 was het EGA-handicapsysteem ontwikkeld voor golfers met een handicap 36 tot en met spelers met een plus-handicap. Een plus-handicap is een handicap onder de nul. Vanaf 1 januari 2016 krijgen spelers met een handicap tussen de 54 en de 37 een officiƫle EGA-handicap. De term 'Clubhandicap' vervalt hierdoor. Iedereen met een handicap tussen de 54 en de plus-handicap zijn onderhevig aan de regels van het EGA-handicapsysteem, dit betekent dat de speciale regels voor een Clubhandicap niet meer van toepassing zijn.

Vanuit de NGF wordt aangemoedigd om de handicaplimiet bij wedstrijden aan te passen naar handicap 54 in plaats van handicap 36. Er bestaat dus een grote kans dat u met een handicap tussen 54 en 37 vaker met wedstrijden mee kunt doen.

Activiteit handicap vervalt

Een toch wel ingrijpende wijziging in het EGA-handicapsysteem is het verdwijnen van de 'actieve' en 'inactieve' handicap. Vaak waren wedstrijden uitgesloten voor golfers met een inactieve handicap, maar met deze wijziging betekent het dat iedereen mee kan doen ongeacht het aantal ingeleverde scorekaarten in het jaar ervoor. Doordat de benamingen 'actief' en 'inactief' verdwijnen, betekent dit ook dat het sterretje op de NGF-pas bij de handicap zal verdwijnen.

9 holes Q-kaart voor lage handicappers

Tot op heden was het voor spelers met een handicap lager dan 11.5 niet mogelijk een qualifying kaart te lopen over 9 holes. Vanaf 1 januari 2016 is dit wel mogelijk voor spelers met een handicap tussen de 11.4 en 4.5. De reden voor deze wijziging volgens de NGF is dat ze willen inspelen op de beperkte tijd die veel spelers vrij willen en kunnen maken voor golf.

Handicap halen op korte PAR-3 banen

Het wordt op termijn mogelijk om een EGA-handicap te behalen en te veranderen op PAR-3 banen die voldoende lengte hebben (1.375 meter over 18 holes of 700 meter over 9 holes). De NGF hoopt dat dit voor aanvang van het wedstrijdseizoen 2016 mogelijk wordt.

Jaarlijkse herziening minder ingrijpend

Door het gebruik van een nieuwe formule bij de jaarlijkse herziening, zal er minder snel een herziening plaatsvinden op een handicap. Een herziening zal nu alleen plaatsvinden als de aanpassing van de handicap echt nodig is.

De jaarlijkse herziening 2016 zal aan het einde van het jaar plaatsvinden. Indien een speler het niet eens is met zijn handicap omdat deze niet bij hem past, is het mogelijk om naar de handicapcommissie te gaan om dit te bespreken. Zij kunnen in overleg met de golfer kijken of de speelsterkte nog overeenkomt met de actuele situatie. Hierdoor is het dus ook mogelijk om midden in het jaar een handicap aan te laten passen, mits er voldoende scorekaarten zijn ingeleverd.

Computer Buffer Adjustment (CBA)

De CBA is een rekenmethode die rekening houdt met afwijkende weers- en baanomstandigheden tijdens wedstrijden. Ook voor de CBA is een nieuwe formule ontwikkeld die ervoor zal zorgen dat er vaker een CBA van nul is.

Reminder buitenlandse scorekaarten geldig in Nederland

Als reminder willen we nog graag vermelden dat het sinds 1 januari 2015 mogelijk is om buitenlandse qualifying kaarten uit EGA-handicaplanden te gebruiken om uw handicap aan te passen. Vooral voor golfers in de grensstreken is dit een super handige manier om eenvoudig meer scorekaarten te lopen. Maar ook als u op vakantie in Spanje of Portugal bent, betekent dit dat u deze scorekaarten mag gebruiken voor uw EGA-handicap.

Advertentie