Top

Advertentie

0
0,00 EUR

Nieuwsoverzicht Startende Golfers

De beste voorbereiding op golf in de winter 30 november 2017

Het is kouder en natter in Nederland, de dagen worden korter en de nachten eindigen steeds dichterbij het vriespunt. Bij auto's worden de zomerbanden voor winterbanden ingeruild, op de golfbaan worden zomertees en -greens verruild voor wintertees en -greens. De tijdelijke regels in de wintermaanden zorgen voor een bescherming van de golfbaan, zodat deze in het voorjaar snel terug is op de qualifying condities.

Naast de tijdelijke wijzigingen van de golfbaan, krijgt u tijdens de winter te maken met plaatsen van een golfbal, een ingebedde golfbal, tijdelijk water en weersomstandigheden zoals ijs, hagel en sneeuw. Weet u hiermee om te gaan op een correcte wijze?

Plaatsen van de golfbal

Vanaf 1 november tot en met 30 april hebben golfclubs de mogelijkheid om de tijdelijke regel 'plaatsen' in te voeren. Deze regel heeft voornamelijk als doel om de golfbaan langer qualifying te houden. In de wintermaanden groeit het gras erg langzaam en soms zelfs helemaal niet, hierdoor ontstaan er meer oneffenheden en kuiltjes op de fairway. Met de regel 'plaatsen' kunt u de bal binnen 15 centimeter en niet dichterbij de hole plaatsen en hiermee ontwijkt u dit soort oneffenheden. Het terugplaatsen van plaggen is zeker in de wintermaanden sterk aan te bevelen.

Het plaatsen van de golfbal is toegestaan 'door de baan', oftewel alle delen van de golfbaan waar het gras ter hoogte van de fairway of lager is gemaaid. Plaats de golfbal niet dichterbij de hole en binnen 15 centimeter van de oorspronkelijke plek. U mag de golfbal schoonmaken tijdens het plaatsen.

Een ingebedde golfbal

In de winter komt het vaker voor dat de golfbaan nat en sompig is. Hierdoor zult u vaker te maken krijgen met een ingebedde golfbal. Een ingebedde golfbal mag opgenomen, schoongemaakt en gedropt worden zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke plek, maar niet dichterbij de hole.

Tijdelijk water op de golfbaan

Hoewel deze regel het hele jaar door geldig en toepasbaar is, zult u er in de wintermaanden vaker mee te maken krijgen. Tijdelijk water op de golfbaan mag u zonder straf ontwijken. Wil u weten hoe? Lees dit in de samenvatting van de golfregels: Tijdelijk water ontwijken

Wintergreens en wintertees

Vorst, sneeuw en andere winterse omstandigheden kunnen funest zijn voor de greens en om die reden worden greens op sommige dagen verplaatst naar wintergreens. Wintergreens liggen vaak voor de zomergreen op de frontgreen waar het gras ook zo kort mogelijk gemaaid wordt om het putten zo normaal mogelijk te maken. Een golfbaan is non-qualifying als de wintergreens in het spel zijn.

De wintertees worden gebruikt om de zomertees te ontlasten, zodat deze in het nieuwe seizoen meteen bespeelbaar zijn. Het gras groeit slecht in de winter en hierdoor zijn de afslagplaatsen na verloop van tijd kaal. Het neemt aanzienlijk veel tijd in beslag om deze plekken weer te voorzien van genoeg gras, precies de reden om wintertees in te stellen.

Sommige golfbanen gebruiken standaard wintertees in de winterperiode, anders golfclubs maken er flexibel gebruik van. Afhankelijk of een golfbaan een winterrating heeft, kunt u tijdens de wintermaanden alsnog qualifying scorekaarten lopen vanaf wintertees.

Golf in ijs, hagel en sneeuw

Als het even kan dan ontwijken we het spelen in ijs, hagel en sneeuw, toch komt het voor dat u onverwachts in een bui terecht komt of u vindt u een mooie ervaring om op een witte golfbaan te spelen. In deze gevallen kunt u de volgende tips goed gebruiken:

  1. Sneeuw ijs en hagel zijn tijdelijk water of een los natuurlijk voorwerp. U heeft de keuze welke optie u gebruikt!
  2. Als de hele baan bedekt is met sneeuw kunt u sneeuw het beste beschouwen als een los natuurlijk voorwerp: u mag wat sneeuw rondom uw bal wegnemen zolang u de bal niet beweegt.
  3. Als de golfbaan overwegend vrij is van sneeuw en uw golfbal komt terecht op een klein stukje sneeuw of ijs, dan kunt u het beste gebruikmaken van de regel 'tijdelijk water in het spel' en mag u het sneeuw of ijs zonder straf ontwijken.
  4. Losse natuurlijke voorwerpen op de baan mogen weggehaald worden, dit geldt ook voor hagel.
  5. U heeft ook altijd de optie om de golfbal te spelen zoals deze ligt.

Rijp en dauw op de green

Mocht er rijp of dauw op de green liggen dan mag u dit niet wegvegen. Rijp en dauw zijn geen losse natuurlijke voorwerpen, doordat het aan het gras kleeft.

Een bevroren waterhindernis

Slaan vanaf een hindernis die bevroren is, mag altijd! Maar of het verstandig is? Een bevroren sloot of plas blijft onder de regels van een hindernis vallen.

Golfen op ijs, geen goed idee!

Masters op het ijs

Any questions? ---------------------- 💰@f4irb4nks. #shortgame

Een bericht gedeeld door Golf (@golfgrinders) op

U bent al aardig op weg om goed voorbereid de golfbaan op te gaan tijdens de wintermaanden. Lees het volgende artikel en wees 100% klaar voor het winterse weer!

De beste tips voor het winterweer

Advertentie