Top

Advertentie

0
0,00 EUR

Nieuwsoverzicht Startende Golfers

Afstandsmeters toegestaan op de golfbaan 04 december 2013

Vanaf 1 januari 2014 is het toegestaan afstandsmeters te gebruiken in de nationale wedstrijden en in de NGF-competitie. Hiervoor zal de NGF een Plaatselijke Regel ontwikkelen zoals bedoeld in regel 14-3 (Kunstmatige hulpmiddelen, ongebruikelijke uitrusting en afwijkend gebruik van uitrusting). In deze regel wordt het gebruik van kunstmatige hulpmiddelen verboden. Deze Plaatselijke Regel zal aanbevolen worden aan alle golfclubs, zodat er een grote kans bestaat dat afstandsmeters vrijwel overal op de golfbaan toegestaan zullen worden.

Garmin Approach S1 Golf Horloge

Wat wordt er verstaan onder "afstandsmeter"?

Zoals omschreven in regel 14-3 wordt het gebruik van kunstmatige hulpmiddelen bestraft met diskwalificatie. Door de invoering van een Plaatselijke Regel wordt deze regel ontweken. De term afstandsmeter is een ruim begrip en zal nauwkeurig gespecificeerd moeten worden om discussie op de golfbaan tegen te gaan.

Een afstandsmeter kan gedefinieerd worden als een optisch of elektronisch apparaat of instrument waarmee afstanden gemeten kunnen worden. Kort gezegd een instrument dat uitsluitend afstanden kan meten. Andere meetfuncties zoals hoogteverschil, windsnelheid of temperatuur zijn niet toegestaan. Indien een instrument deze functies wel bevat, ook al zijn deze functies uitgeschakeld of niet gebruikt tijdens de meting, dan is de speler in overtreding. De overtreding van deze Plaatselijke Regel zal volgens de NGF ook diskwalificatie betekenen.

De meest gangbare vormen van afstandsmeters zijn:

  1. Lasermeetinstrument. Uitvoeringen die ook in staat zijn hoogteverschil (slope) te meten, zijn niet toegestaan.
  2. GPS-horloges die de locatie via satellieten van de speler bepalen en zo de hemelsbrede afstand tot aan een bepaalde hole kunnen aangeven.
  3. GPS-applicatie op een smartphone. De werking is vrijwel hetzelfde als een GPS-horloge. Het gevaar bij dit instrument is de kans dat er ook verboden meet- of rekenapplicaties geïnstalleerd zijn.

Invoering van de Plaatselijke Regel is afhankelijk van de golfclub

De NGF zal een Plaatselijke Regel ontwikkelen waarin het gebruik van apparatuur die uitsluitend afstand kan meten zal toestaan. Deze Plaatselijke Regel is geldig tijdens nationale wedstrijden en de NGF-competitie, ongeacht of deze regel ingevoerd is op de golfbaan waarop gespeeld wordt. De golfclubs zullen de tekst van de Plaatselijke Regel op korte termijn ontvangen inclusief aanbeveling om de nieuwe regel op te nemen in het plaatselijke reglement.

Vanaf 2014 is het dus mogelijk dat er golfbanen zijn die deze regel wel of niet hebben opgenomen in het reglement. Het is daardoor noodzakelijk de Plaatselijke Regels op elke golfbaan te informeren als u gebruik wilt maken van een afstandsmeter op de golfbaan.

Advertentie