Top

Advertentie

0
0,00 EUR

Nieuwsoverzicht Startende Golfers

Nieuwe indeling tees golfbanen 26 juni 2012

Met de komst van het 9-Stappenplan heeft de NGF besloten de nieuwe regels omtrent de tees over te nemen van de EGA. Mede op verzoek van de NGF is er bij de EGA gepleit voor tees die alleen nog maar worden aangeduid met een kleur. De nieuwe standaard tees zullen bestaan uit rood en geel. Deze kunnen aangevuld worden met, in oplopende lengte, oranje, blauw, wit en zwart (championship tees).

Wat wijzigt er met de tees van golfbanen?

In principe verandert er weinig. Alle golfbanen hebben al een rode en gele tee en zullen deze gewoon kunnen blijven gebruiken. Indien de golfbaan dit wenst, kunnen er extra tees aangelegd worden. Op dit moment wordt door de NGF de nieuwe course- en sloperating van banen berekend. Per kleur wordt een rating opgesteld voor heren en dames, met uitzondering van wit en zwart die alleen voor de heren een rating krijgt.

Een grote wijziging in de nieuwe tees is de mogelijkheid om zelf te bepalen vanaf welke tee u speelt bij het lopen van een Qualifying kaart, met uitzondering van wedstrijden met een vaste tee. Het is met de nieuwe tees namelijk mogelijk om als heer vanaf rood of oranje te spelen. Afhankelijk van de speelsterkte kan deze keus nu bewust gemaakt worden zodat meer plezier in het spel ontstaat. Tevens is het met de nieuwe tees mogelijk om als gezin van dezelfde tee te spelen.

Doel van de nieuwe tees

Centraal staan meer spelplezier en een betere doorstroming in de baan. Vooral voor startende golfers, jeugdspelers en (oudere) senioren zal de keus voor het kiezen van een kortere tee vruchten afwerpen. Voor deze groep die over het algemeen een minder verre afslag heeft, wordt het eenvoudiger om na de afslag op de fairway te liggen.

Met de nieuwe tees bent u in de gelegenheid om een afstand te kiezen die bij uw spelniveau past. Dit werkt niet alleen positief bij startende golfers, maar ook bij de betere golfer die met de nieuwe tees juist een langere baan kan kiezen. Doordat spelers een tee kiezen die bij hun niveau past, zal dit de doorstroming ook ten goede komen.

Onderstaande tabel geeft de aanbevelingen aan voor de verschillende tees:

Hcp HerenHandicap DamesTee
>37>20.1Oranje
29 - 369.9 - 20.0Rood
20 - 28< 9.9Blauw
4.4 - 19.9- Geel
< 4.4-Wit

Introductie

Vanaf halverwege 2012 zullen de nieuwe tees ingevoerd worden. In de loop van 2013 wordt verwacht dat de nieuwe tees volledig geïntegreerd zijn. Tegelijkertijd met Nederland zullen een aantal andere Europese landen hetzelfde systeem invoeren.

Advertentie