Top

Advertentie

0
0,00 EUR

Nieuwsoverzicht Startende Golfers

Kies de beste putter met deze tips 05 april 2017

Per ronde gebruiken golfers de putter tussen de 30 en 45 keer. De driver, houten en ijzers worden in verhouding een stuk minder vaak gebruikt dan de putter. De waarde van een goede putter wordt helaas vaak onderschat terwijl deze club heel veel kan betekenen voor uw uiteindelijke score. Natuurlijk is een goede putting stroke belangrijk, maar met een putter die aan uw lichaam en stroke is aangepast staat u met meer vertrouwen achter de bal en zal uw stroke betere resultaten behalen.

Wanneer wordt het interessant om een putter te fitten?

Verschillende putters

Als beginnende golfer kunnen de kosten flink oplopen als de eerste materialen voor golf aangeschaft moeten worden. De prioriteit om een dure putter te kopen is daardoor laag en meestal wordt er een putter uit het lage segment (tot € 180.-) aangeschaft. Het is alleen de vraag of bezuinigen op een goede putter in deze fase slim is. De putter zal u namelijk voor een groot deel van de slagen gebruiken. Uitgaande van handicap 54 slaat u gemiddeld 126 slagen waarvan gemiddeld gezien een golfer van dit niveau 40 putts maakt. Oftewel, bij 32% van uw slagen gebruikt u uw putter! Dit is aanzienlijk meer dan de meeste golfclubs in uw golftas.

Een andere mogelijkheid is om meer te investeren in de putter en minder te investeren in een golfset. Een beginners golfset bestaande uit 7 golfclubs in plaats van 14 golfclubs is meer dan voldoende voor een startende golfer. En de meeste golfsets kunnen op een later moment alsnog aangevuld worden op het moment dat uw swing en niveau daar aan toe zijn.

Breng uw handicap omlaag met uw persoonlijke putter

Een goede fitting zorgt voor meer vertrouwen tijdens het putten en voor een beter score op de green. Elke variabele waar men naar kijkt tijdens een fitting heeft een bepaald effect op uw stroke.

De balans van het clubhoofd

Putting stroke recht of cirkelvormig

De balans van de kop wordt bepaald aan de hand van uw putting stroke. De ene golfer heeft een rechte putting stroke terwijl de andere golfer een cirkelvormige putting stroke heeft. Met de balans van het clubhoofd kunt u de putter en uw putting stroke op elkaar afstemmen. Het resultaat is een kleinere spreiding van de ballen en meer putts die het doel raken.

Heeft u een rechte putting stroke dan past een face-balanced putter beter bij u. Kies een toe-balanced putter bij een cirkelvormige putting stroke. Maar ook hierin zijn meerdere keuzes te maken. Want hoe groter de cirkelvorm wordt, hoe meer toe-balance er nodig is. Ook dit wordt tijdens een fitting precies bepaald aan de hand van video-opnames.

Het materiaal van het slagvlak

De keuze voor het slagvlak is vooral een gevoelskwestie. U kunt het beste meerdere opties uitproberen en u zult merken dat u het gevoel bij impact en het geluid wat u hoort zal aanstaan of niet. Een slagvlak kan bestaan uit metaal, een inleg of een slagvlak met groeven. Er wordt wel eens gezegd dat een zachter slagvlak beter is voor snelle en harde greens. Een harder slagvlak zal meer moeten opleveren bij langzamere en zachte greens. Uiteindelijk draait het hierbij om het gevoel van de putter. De inleg en de groeven zorgen beide voor vergevingsgezindheid van de putter, waardoor ballen beter rollen als deze niet precies in het midden van de putter worden geraakt.

De lie en de loft van de putter

De lie van de putter heeft effect op de richting van de golfballen. Als u in uw natuurlijk putthouding gaat staan, wordt er gekeken of de putter netjes op de grond staat. Komt de teen een beetje omhoog, dan zullen de golfballen over het algemeen naar links afwijken. Komt de hiel juist los van de grond, dan zullen de golfballen vooral naar rechts afwijken. Door de hoek tussen de shaft en het clubhoofd aan te passen, komt de putter netjes vlak op de grond met als resultaat golfballen die naar het doel rollen. Standaard wordt de lie vaak ingesteld op 71 graden.

De loft van de putter is nodig om de golfbal los te krijgen uit zijn stilliggende positie op de green. Te weinig loft en de golfbal zal gecomprimeerd worden met een onaangename balrol. Teveel loft zorgt ervoor dat de golfbal los komt van de grond met tevens een onaangename balrol inclusief stuiters. De loft kunt u ook zelf aanpassen door bijvoorbeeld uw handen iets voor de bal te houden, hierdoor zal de loft afnemen. Het is daarom niet altijd nodig om de loft aan te passen. Als u bijvoorbeeld een klein beetje voorwaartse druk gebruikt bij het putten, kan het een slimme keuze zijn om de loft hierop aan te passen. Standaard ligt de loft tussen de 2 en 4 graden.

De gripdikte van de putter

De keuze voor de grip van de putter is voornamelijk een keuze gemaakt op gevoel. Een dikkere grip elimineert de actie van de polsen, waardoor de putting stroke stabieler wordt. Het nadeel van een dikke grip is de demping van het gevoel van impact, u heeft minder feedback tijdens de slag. Uiteindelijk kunt u de keuze voor de grip en de gripdikte het beste maken door verschillende uitvoeringen te proberen. U merkt vanzelf welke grip u het beste ligt en welke grip u de kleinste ballenspreiding geeft.

De langte van de shaft

De lengte van de putter is een onderschatte variabele van de putter. Een te lange putter zorgt ervoor dat uw ogen niet precies boven de bal zijn tijdens het putten. De teen van de putter heeft de neiging om los te komen van de grond, waardoor uw ballen naar links neigen. Een te korte putter zorgt voor een verkrampte houding tijdens het putten. Uw ogen liggen voor de golfbal en u heeft de neiging meer 'upright' te putten, waardoor de hiel van de putter los komt van de grond met als effect dat ballen naar rechts afwijken.

De lengte van de shaft is eenvoudig te meten met een uitschuifbare putter met daarop de inches. Deze waarde is heel eenvoudig op te meten, maar erg belangrijk in het proces van fitten.

Hoe gaat een fitting van een putter in zijn werk?

Een fitting van de putter duurt ongeveer 60 minuten. Er wordt een analyse gemaakt van uw huidige putter en u zult verschillende putters uitproberen. Als het nodig is, zal er ook een opname gemaakt worden van uw stroke. Dit is handig om bijvoorbeeld te bepalen welke balans de putter het beste kan hebben.

Uiteindelijk is het de kunst om alle variabelen die er zijn perfect te combineren in uw persoonlijke putter. Er wordt aan het einde van de sessie een selectie van ongeveer drie putters gemaakt, waarmee u gaat putten. Uiteindelijk komt er ook veel gevoel bij een putter kijken, dus laat uw keuze ook daar van afhangen.

Als u een putter heeft weten te kiezen, wordt het tijd om de laatste stappen af te ronden. De lie, loft en de lengte wordt bepaalt en dan is het tijd om uw putter te monteren!

Advertentie