Top

Advertentie

0
0,00 EUR

Het huidige handicapsysteem past niet meer helemaal in de digitale periode waarin wij ons bevinden. Hoewel het steeds makkelijker wordt om scorekaarten digitaal in te leveren, blijft het vaak noodzakelijk om de papieren scorekaarten ook in te leveren bij de handicapcommissie. De komst van virtuele golfclubs heeft er mede voor gezorgd dat de faciliteiten op dit moment voldoende zijn om een aantal wijzigingen in het handicapsysteem in te voeren om dit systeem toegankelijker te maken.

De veranderingen van het handicapsysteem, per 1 januari 2018, moeten ervoor zorgen dat golfers gemotiveerd raken om vaker een scorekaart in te leveren en daarmee een handicap te krijgen die betrouwbaarder is. Immers, hoe vaker iemand een scorekaart inlevert, hoe beter de actuele handicap een weerspiegeling van iemands speelsterkte is. Hierbij blijft het belangrijk dat de traditie van de sport blijft bestaan: 'Als golfer ben je je eigen scheidsrechter en daarom zelf verantwoordelijk voor de scores die je inlevert en dus je handicap', aldus NGF-directeur Jeroen Stevens.

Wat gaat er veranderen aan het handicapsysteem?

Het handicapsysteem wordt op de volgende punten aangepast:

Meer informatie per onderwerp is in de volgende tekst terug te vinden.

De marker

De marker is en blijft een belangrijk onderdeel voor het spelen van een qualifying kaart. De goedkeuring door de marker van een score is de eerste stap in het waarborgen van de kwaliteit van het handicapsysteem. De marker telt samen met de speler het aantal slagen en zorgt ervoor dat de golfregels juist worden toegepast. De NGF vertrouwt erop dat de marker en de speler tekenen voor de juiste scores op de scorekaart en dat de scorekaart wordt ingeleverd. Als de kaart digitaal (via een website, zuil of app) wordt ingeleverd, moet de naam van de marker ingevoerd worden. Bij een papieren scorekaart doet de handicapcommissie dat.

Het registreren van een scorekaart

Het registreren van een qualifying scorekaart moet voor aanvang van de ronde golf en op dit moment kan dit via de caddiemaster d.m.v. de alom bekende gele sticker of door een scorekaart uit de zuil op de golfbaan te halen.

Vorig jaar is door de NGF als uitbreiding ten aanzien van de huidige mogelijkheden de golf app uitgebracht om volledig digitaal scorekaarten te registreren, iets wat bij virtuele golfclubs al langer mogelijk was. Als uitbreiding hierop wordt het vanaf 2018 mogelijk om op hole 1 nog een afspraak te maken met uw medespeler(s) om een qualifying kaart te lopen. Het blijft een voorwaarde dat wordt afgesproken of er 18 of 9 holes gespeeld worden en vanaf welke tee er wordt afgeslagen, voordat de ronde wordt begonnen. De gele qualifying sticker komt hiermee te vervallen.

Het registreren van een qualifying scorekaart kan op de volgende drie manieren:

  1. via de zuil op de golfclub,
  2. via een app,
  3. door een afspraak te maken met uw marker op de eerste tee.

Het indienen van een scorekaart

Wat betreft het inleveren van een scorekaart verandert er niks. Na een ronde golf kan de scorekaart op de volgende manieren ingevoerd worden:

  1. via de zuil op de golfclub,
  2. via een website van virtuele golfclubs,
  3. via mijn.golf.nl,
  4. via een app,
  5. door de papieren scorekaart in te leveren bij de handicapcommissie.

Het blijft zaak de scorekaart zo snel mogelijk na de ronde golf in te voeren. Uw handicap wordt hierdoor meteen aangepast en blijft zo up-to-date.

Inleveren en bewaren van de papieren scorekaarten

Op dit moment moet een papieren scorekaart altijd ingeleverd worden bij de handicapcommissie, ook al wordt de kaart digitaal geregistreerd via de zuil van de golfclub of via een golf app. Vanaf 2018 is het inleveren van de papieren scorekaart geen verplichting meer. Als een scorekaart digitaal wordt ingevoerd en digitaal 'ondertekend' is door een marker, hoeft de kaart dus niet meer thuis of op de club bewaard te worden. De kaart wordt immers al digitaal bewaard.

Als een papieren scorekaart ingeleverd wordt, dan voert de handicapcommissie de scorekaart in via de software. De kaart hoeft daarna niet te worden bewaard door de speler of de club.

Meerdere 9-holes rondes op één dag

Steeds meer golfers kiezen ervoor om 9 holes te spelen. Het is al langere tijd mogelijk om een scorekaart te lopen over 9 holes, maar het wordt nu ook mogelijk om op één dag meerdere 9-holes scorekaarten te lopen. Het gebeurt steeds vaker dat een golfer in de ochtend op golfbaan A speelt en in de middag op golfbaan B. Vanaf 2018 is het toegestaan om op beide golfbanen een 9-holes scorekaart te lopen en zo bent u in staat nog meer qualifying kaarten in te leveren!

N.B. Het is niet de bedoeling dat een 18-holes ronde wordt opgesplitst in twee keer 9 holes.